فهرست مطالب

تاملات فلسفی - پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1393)

مجله تاملات فلسفی
پیاپی 13 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عین الله خادمی*، اکبر اقوام کرباسی صفحه 9
    غزالی در دوره ای از تاریخ فکر و اندیشه اسلامی زندگی می کند که بسیاری از متفکران در رویکرد کلامی خود، داد و ستد های گونه گونی با فلسفه به نمایش می گذارند. در این ایام بیشتر متکلمان با بهره گیری از واژگان، مفاهیم و برخی روش های فلسفی تلاش می کنند پندار و باور های کلامی خویش را به کرسی اثبات نشانند؛ اما از آن سو هم توجه دارند در اخذ مبانی تا سرحد امکان، فاصله خود را با فلسفه حفظ کنند. غزالی نیز همچون معاصران خویش همین رفتار را از خود نشان می دهد. او بر خلاف اشعریان پیش از خود که اعتقادی به تجرد روح ندارند، به تجرد نفس باورمند است. در گام نخست این پژوهش نشان داده شده است که فلاسفه و متکلمان اشعری پیش از غزالی، چه باوری نسبت به تجرد روح و نفس داشتند و برای این پندار خویش چه ادبیات و استدلال هایی را اقامه می نمودند و در ادامه از این همانی مفاهیم و روش شناسی به کار گرفته شده از سوی غزالی با فلاسفه ای چون ابن سینا و فارابی، سخن گفته شده است تا نشان داده شود غزالی تا چه اندازه در اعتقاد ورزی به تجرد نفس، مرهون فلاسفه پیش از خود است.
    کلیدواژگان: غزالی، تجرد روح، نفس، اشاعره، ادله وجودشناختی تجرد نفس، ادله ماهیت شناختی تجرد نفس
  • محمدرضا عبدالله نژاد*، سمیه رفیقی صفحه 33
    اکثریت قریب به اتفاق کسانی که به تحقیق درباره فلسفه اخلاق کانت مشغول اند کانت را به دلیل مباحث موجود در بنیادهای مابعدالطبیعه اخلاق و نقد عقل عملی، به عنوان فیلسوفی می شناسند که مخالف این دیدگاه است که «انسان شناسی و مطالعه تجربی ماهیت انسان نقش مهمی در اخلاق دارد.» به این دلیل، آن ها فلسفه اخلاق کانت را به سبب عدم توجه به امور تجربی، صوری یا محض تلقی کرده، به انتقاد از آن می پردازند؛ ولی آیا می توان به جد ادعا کرد که کانت در مباحث اخلاقی خود هیچ نقشی برای تجربه قائل نشده است؟ نگاهی دقیق بر کل آثار کانت نشان می دهد که فلسفه اخلاق کانت کاملا محض نیست؛ چرا که او در برخی از آثار خود، از جمله متافیزیک اخلاق، انسان شناسی از منظر پراگماتیکی و درس گفتارهای درباره اخلاق، از ضرورت وجود پایه های تجربی در اخلاق سخن گفته، از آن به عنوان انسان شناسی اخلاقی یاد می کند. بنابراین انسان شناسی اخلاقی کانت با نشان دادن راهکارها و موانع تجربی رسیدن انسان به سطح اخلاقی به انسان ها کمک می کند تا با شناخت آن ها به هدف نهایی خود، یعنی آزادی و شخصیت نیک، دست یابند. در این مقاله تلاش شده است ضمن معرفی این بخش مبهم اخلاق کانت، نشان داده شود که فلسفه اخلاق کانت نه تنها صوری نیست؛ بلکه از پایه های تجربی نیز برخوردار است.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، انسان شناسی اخلاقی، انسان شناسی پراگماتیکی، استعدادهای طبیعی، تعلیم و تربیت
  • رضا سهرابی*، حسن فتح زاده صفحه 53
    برخورد نیچه نسبت به اخلاق و آموزش مدرن ستیزه جویانه است. از دیدگاه وی اخلاق آموزش، از بیماری ای که ناشی از گذشته تاریخی و سنت سقراطی- مسیحی است رنج می برد. نیچه خواهان حذف این فرهنگ شکل گرفته براساس ارزش گذاری فروتبارانه بوده و به دنبال تحقق اخلاقیات والاتبارانه در جامعه و به صورت جزئی تر در حیطه کلاس درس است. اما آیا این جایگزینی و تخریب می تواند ضامن سلامت اخلاق در آموزش باشد؟ در این مقاله ضمن تحلیل بحث نیچه در این زمینه با طرح پرسش هایی به نقد و ارزیابی ایده های وی پرداخته شده است. بررسی ها نشان می دهد اتفاقا همین دیدگاه ضد دموکراتیک نیچه است که در جوامع سرمایه داری معاصر بر اخلاق آموزش حاکم بوده و به این معنا اندیشه های نیچه خود زمینه ساز همان وضعیتی است که به گونه ای ستیزه جویانه با آن برخورد می کند.
    کلیدواژگان: نیچه، اخلاق آموزش، عدالت، اخلاق والاتبار، اخلاق فروتبار
  • عبدالرزاق حسامی فر* صفحه 73
    دیدگاه استاد مطهری در باب اخلاق، به طور پراکنده و گسترده در آثار ایشان آمده است و البته احصای اشارات مربوط به آن آسان نیست. هدف در این مقاله بیان نظر ایشان در دو مساله مهم اخلاقی است: یکی این که معیار فعل اخلاقی چیست؟ استاد با تحلیل و نقد نظریات مهم اخلاقی همچون نظریه عاطفی، نظریه وجدانی و نظریه اراده می کوشد نظریه کرامت را به عنوان مبنای اخلاق اسلامی معرفی کند. مساله دوم این که نسبت میان دین و اخلاق چیست و آیا اخلاق لزوما باید بر دین استوار باشد؟ استاد در پاسخ به این پرسش، از یک سو دین را تنها پشتوانه اخلاق معرفی می کند و اخلاق بدون دین را چون اسکناس بدون پشتوانه، بی ارزش می داند و از سوی دیگر فعل اخلاقی انسان بی دین را دارای ارزش می داند. در این مقاله سعی شده است با توسل به معنای موسع دین و خداپرستی در اندیشه استاد و نیز تفکیک میان اخلاق فردی و اخلاق جمعی، تعارض ظاهری در کلام ایشان را برطرف کنیم.
    کلیدواژگان: اخلاق اسلامی، مکرمت اخلاقی، حسن و قبح افعال، دین، دگردوستی، وجدان
  • مسعود بیات*، داود بیات صفحه 101
    با وجود آنکه شیخ اشراق به معنای رایج کلمه، فیلسوف سیاسی نیست؛ در عین حال به دلیل اهتمام جدی اش نسبت به تعریف و تبیین جایگاه حکیم متاله در راس هرم ریاست تامه دینی و دنیایی و نیز بواسطه ماجرای تراژیک تکفیر و قتلش (که شائبه سیاسی بودن فعالیت های وی را تقویت نموده است) مورد توجه پژوهندگان حوزه اندیشه های سیاسی واقع شده است. شیخ اشراق از اندیشه های حکمی فهلویون و حکمای پارس و نیز حکمت اشراقی افلاطونی متاثر و بر این باور بود که حاکمیت و ریاست به کسی تعلق می گیرد که متوغل در تاله و متبحر درحکمت بوده، صاحب کرامات و قادر به انجام خوارق عادات (مشی علی الماء و الهواء و قدرت انسلاخ روح از بدن، رویت فرشتگان و...) باشد. وی دست یافتن حکیم الهی به حاکمیت و ریاست را از طریق زور و غلبه و خشونت نفی کرده، دوره ریاست او را دورانی نورانی و الهی معرفی می کند.
    کلیدواژگان: شیخ اشراق، حکیم متاله، فره ایزدی، ریاست نامه
  • حوران اکبرزاده*، نیره کاظمی صفحه 129
    محمدبن زکریای رازی فیلسوف قرن چهارم هجری (313 ه.ق)، یکی از اندیشمندان بزرگ ایران و جهان اسلام بشمار می رود اما برخی از مخالفین، وی را متهم به الحاد کرده و اعتقادات دینی اورا مورد خدشه قرار داده اند. در پژوهش حاضر برآنیم تا به تحلیل و بررسی دو پرسش در این باره بپردازیم: آیا حقیقتا محمد بن زکریا منکر نبوت بوده است یا خیر؟ مخالفین چه دلایل منطقی برمدعای خود ارائه داده اند؟ در مقام ارزیابی باید گفت: دلایلی از جمله باور وی به تناسخ و قدمای خمسه؛ تاکید زیاد وی براستقلال عقل؛ و نگارش دو کتاب به نام های مخاریق الانبیاء و نقض الادیان در زمینه انکار نبوت توسط مخالفین مطرح شده است؛ اما در دیگر سو قرائنی وجود دارد که دلایل مخالفین را مخدوش کرده و یا حداقل مورد تردید قرار داده است. از جمله استناد نگارش دو کتاب مذکور به وی نامشخص و بدون دلیل است زیرا متن آن دو موجود نیست و در میان مورخین و فهرست نویسان تنها برخی اندک قائل به نگارش آنها توسط محمد بن زکریا شده اند؛ شواهد دیگری از قبیل احترام امرای مسلمان به محمد بن زکریا؛ نگارش کتاب هایی در زمینه امامت و معاد می تواند او را از این نسبت ها مبرا سازد. همچنین عبارت هایی در بعضی از آثار او به چشم می خورد که نشانگر باور او به پیامبر اسلام و کتابش قرآن کریم است. در نهایت پس از تحلیل و بررسی ادله هر دو دسته می توان گفت که ظاهرا محمد بن زکریای رازی با داشتن افکار و اندیشه هایی جدید و بعضا متفاوت از جریان های فکری زمانش مورد قضاوت های نابجا و نادرست برخی جریان های فکری افراطی مانند اسماعیلیه قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: نبوت، امامت، محمد بن زکریای رازی، عقل
|
  • Einollah Khademi*, Akbar Aghvam Karbassi Page 9
    Al-Ghazali lived in an era of Islamic thought and history in which many thinkers exchanged various philosophical perspectives in their kalami approaches. In those days, many thinkers attempted to establish their kalami arguments and thoughts by applying words, concepts, and methods from philosophy; nevertheless, in establishing the bases of their arguments they endeavored to maintain their distance from philosophy as much as possible. Al-Ghazali also shared the same demeanor as his contemporaries. Unlike former Asharites who did not believe in incorporeity, he believed in the concept. This study is an attempt to first demonstrate how Ashari thinkers and philosophers who lived before Al-Ghazali believed in incorporeity and what were their ways of thinking. Second, Al-Ghazali's methodology and identical conceptions with philosophers such as Ibn Sina and Al-Farabi are presented to show how Al-Ghazali was indebted to previous philosophers in his believing in incorporeity.
    Keywords: Al, Ghazali, incorporeity, Ashari, ontological arguments of incorporeity
  • Mohammad Reza Abdollahnejad*, Somayeh Rafigi Page 33
    Kant’s discussions in Groundwork of the Metaphysics of Morals (1785) and Critique of Practical Reason (1788) has led the vast majority of his readers to recognize him as a philosopher who denies the view that “anthropology and empirical study of human nature plays an important role in morality.” Therefore, dwelling upon lack of Kant’s attention to empirical facts, they criticize his moral philosophy as having formal or pure characteristics. But can it be seriously argued that Kant’s moral arguments assign no role for experience? A close examination of Kant’s works shows that, after all, his moral philosophy is not pure, since in some of his works including The Metaphysics of Morals (1797), Anthropology from Pragmatic Point of View (1798) and Lectures on Ethics (1795) he speaks of the need for empirical basis in morality and refers to it as moral anthropology. Thus, Kant’s moral anthropology demonstrates empirical strategies needed to attain freedom and good being. In this paper, introducing this obscured part of Kant’s moral philosophy, we have established that Kant’s moral philosophy is not quite formal as it also enjoys the empirical basis.
    Keywords: Moral Philosophy, Moral Anthropology, Pragmatic Anthropology, Natural Dispositions, Education
  • Reza Sohrabi *, Hasan Fatzahe Page 53
    Nietzsche's encounter with modern ethics and education is rather hostile. From his point of view, the ethics of education has been long involved in a disease raised from its history and the Socratic-Christian tradition. Nietzsche aspires for eliminating this culture, which he believes has its roots in exploitive evaluations. He wants to replace it with a mastery morality in society and particularly in the classroom. But could this substitution guarantee the health of ethics in education? This article aims to analyze Nietzsche's debate on the subject, and critiques and evaluates his ideas by proposing some questions. Ironically, the paper demonstrates, it is Nietzsche's anti-democratic views that dominate the ethics of education in the contemporary capitalist societies. In fact, Nietzsche's own influence inspires the situation that he regarded as most unfavorable.
    Keywords: Nietzsche, Ethics of Education, Justice, Master morality, Slave morality
  • Abdurrazzaq Hesamifar* Page 73
    Motahari's various perspectives on ethics have been widely presented in his works. This article elaborates on his account of two significant ethical problems. The first problem is the criteria of ethical act. By assessing some ideas on this subject, i.e. emotive theory, conscious theory and the theory of will, he tries to introduce the theory of dignity as the basis of Islamic ethics. The second problem is the relationship between religion and ethics, and whether is it necessary for ethics to be based on a religion. In his answer to this question, Motahari argues that religion is the only grounds for ethics and that ethics without religion is like an expired banknote. On the other hand, he regards moral act of an atheist as a valuable act. By appealing to the broad meaning of religion and the distinction between individual ethics and social ethics, this article tries to eliminate the apparent contradiction from Motahari's statements.
    Keywords: Ethics, Islamic Ethics, Ethical Dignity, Goodness, Badness of Acts, Religion, Alterism, Consciousness
  • Masuod Bayat*, Davoud Bayat Page 101
    Although Sheikh E Eshraq is not a political philosopher in common sense, he has attracted the attention of many researches in the field of political thoughts thanks to his serious efforts to describe and clarify savant position on apex of religious and mundane pyramid presidency, as well as his tragic excommunication and murder, which strengths fault of his political activity. Sheikh E Eshraq was affected by “Fahlavion`s arbitrator thoughts”, “Persian philosophers” and “Platonic Eshraqi wisdom”, and he believed that sovereignty and presidency shall be devoted to one who is deifier and who is skilled in wisdom, owns greatness, dignity and is able to conduct weird habit (walking on water, Alienating the spirit from the body, visiting angels, etc) he denied owning. He denies divine savant to get presidency and sovereignty by force, dominance and violence and he introduces his residency era as divine and luminous one.
    Keywords: Sheikh E Eshraq_Deifier Philosopher_Divine Cheer_Complete Residency
  • Huran Akbar Zade*, Nayyere Kazemi Page 129
    Muhammad Ibn Zakariyya Razi (4th century AH/ 313 H.G.) is one of the most prominent philosophers of Iran and the Islamic world; however, he has been accused of atheism by some of his opponents who have compromised his religious beliefs. The current study aims to analyze two questions in this regard: Has Zakariyya truly rejected prophecy? What are the logical grounds and the rationale of his opponents to accuse him of being an atheist? Some of the reasons proposed by his opponents include: his belief in reincarnation and five ancients; his emphasis on independence of mind; and his books Mahariq al anbiya (The Book of Subterfuges of the Prophets) and Rejection of Religions; on the other hand, some evidence exists which rejects the argument of his opponents, or at least challenges their accusations. For example, attributing these two books to him seems groundless, since the scripts of these books are not available; only few historians have confirmed Razi as the writer of the books. Furthermore, some other pieces of evidence such as Muslim rulers’ respect to Muhammad Ibn Zakariyya as well as some of Razi’s books written on Imamat and resurrection can clear him of these accusations. In addition, some phrases in his works indicate his belief in Islam’s prophet and his book the Quran. Finally, having examined the reasons of both groups, we argue that Zakariyya Razi, having new thoughts and ideas which were sometimes different from the intellectual current of his time, was falsely accused and judged by some extremist intellectual movements such as Ismailiyah.
    Keywords: Imamat, Muhammad Ibn Zakariyya Razi, prophecy, Reason